STUDIO = architectuur | Ecologische woning te Ommen - STUDIO = architectuur

Ecologische woning te Ommen

In de nieuwbouwwijk Vlierlanden te Ommen wordt deze woning ecologische woning gebouwd.

De woning wordt opgebouwd uit zoveel mogelijk natuurlijke materialen met een zo klein mogelijke ecologische footprint. De wanden worden opgebouwd uit strobalen en kalkhennep. Het circulair bouwen, wil zeggen dat je de materialen die je gebruikt op een duurzame manier wilt winnen. Daarnaast kijk je of de materialen weer terug kunnen keren in de natuur. Voor materialen die niet “terug te geven zijn” aan de natuur, zoals bijvoorbeeld het kalkhennep, wordt gekeken of deze gedemonteerd en hergebruikt kunnen worden.

Naast het gebruik van ecologische bouwmaterialen wordt de woning ook energieneutraal ontworpen, waarbij de bewoners straks geen energierekening meer hebben en compleet in de eigen energiebehoefte kan voorzien. Dit wordt gerealiseerd door het toepassen van de trias energetica. Dit wil zeggen dat energieverlies zoveel als mogelijk wordt voorkomen ( een hoogwaardige isolatie van de woning). De warmteopwekking voor de woning zo efficiƫnt mogelijk wordt gerealiseerd (hoogwaardige en energiezuinige apparatuur). En tot slot de benodigde energie duurzaam wordt opgewekt (o.a. doormiddel van zonnepanelen).

Bij het ontwerp van de woning moest verder rekening gehouden worden met een schilderij van 2,5 x 2,5 meter. Om deze voldoende tot zijn recht te doen komen is er voor gekozen de woonkamer hoog uit te voeren. De verdieping staat in open verbinding met de woonkamer. Op de verdieping is er hierdoor vanuit de werkkamer ook zicht op het schilderij en via de grote glazen pui zicht op de tuin.